OctaFil Fijnstoffilter

  • Fijnstof filtersysteem onder ventilatiekokers
  • Geplaatst bij vrije uitloopstal in Scherpenzeel
  • Voldoet aan verscherpte eisen fijnstofregeling

In de zomer van 2017 heeft pluimveebedrijf Van Kampen uit Scherpenzeel een renovatie en uitbreiding uitgevoerd op de vrije uitloopstal. De oude stal en de bestaande stal worden aan elkaar getrokken. Een belangrijke aanpassing op de stal met 50.000 legkippen, is dat deze volledig gereed is gemaakt voor de vernieuwde eisen voor fijnstofreductie. In samenwerking met Veko Ventilatie was ITB al gestart met de ontwikkeling van een systeem dat voor de ventilatoren komt te hangen.

Inmiddels is de stal uitgerust met acht fijnstofreductiesystemen, de Octafil. Vijf van de filtersystemen zijn geplaatst onder bestaande kokers, voor het gedeelte waar de stal is uitgebreid zijn nieuwe kokers van ITB geleverd. De filtersystemen hebben een motorgestuurd recirculatiedeel en filters in behuizingen die eenvoudig te vervangen zijn.

Door de recirculatiemogelijkheid kan de lucht vaker door het systeem worden gehaald, voordat deze wordt uitgeblazen. Hierdoor is de luchtfiltering hoger dan en verbeterd de luchtkwaliteit in de stal. Zowel voor mens als dier heeft het systeem daardoor positieve gevolgen. Doordat het 40% stofreductie van het filterprincipe al was gecertificeerd, worden in de Food Valley al vergunningen verleend aan stallen die dit systeem willen toepassen.

Octafil na plaatsing
Octafil na plaatsing
Octafil na ingebruikname
Octafil na ingebruikname
OctaFil filterkoker tijdens opbouw
OctaFil filterkoker tijdens opbouw