Insecten

  • Optimale temperatuur dichtbij de insecten
  • Energiebesparende systemen

Klimaat in de insectenkwekerij

De insectenkwekerij is een opkomende tak binnen de agrarische sector. De klimaatsystemen van ITB worden in deze branche echter al jaren toegepast. In een insectenkwekerij met een geoptimaliseerd en constant klimaat worden betere resultaten behaald.

Voor insectenkwekerijen wordt de productie geoptimaliseerd door de juiste balans in temperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid te realiseren. De bakken waarin de insecten gekweekt moet voldoende hoog (>30°C) en zo constant mogelijk zijn. In combinatie met goede ventilatie en de juiste luchtvochtigheid worden de beste groeiresultaten behaald. Een optimaal klimaat in de kweekbakken leidt tot hogere eierproductie, een verbeterde ontwikkelingssnelheid, de juiste gewichtsrange en een geringe mortaliteit.

ITB voor de insectenkwekerij

Voor insectenkwekerijen heeft ITB heeft kunststof (PP) kweekbakken ontwikkeld, waarbij de verwarming geïntegreerd zit in de kweekbak. De geïsoleerde (dubbelwandig) bakken reduceren het warmteverlies en beperken daardoor het energieverbruik. Ook heeft het materiaal een geluiddempende werking in vergelijking met bijvoorbeeld hout of glas. De kunststof bakken zijn eenvoudig te reinigen en hebben een zeer lange levensduur.

Ontwikkeling

Ondanks dat ITB al meerdere jaren projecten heeft helpen ontwikkelen voor insectenkwekerijen, staat ook voor ons deze sector nog in de kinderschoenen. Wij werken daarom graag samen met gespecialiseerde partijen om kennis te delen en goede concepten te ontwikkelen. Doordat ITB de systemen vervolgens zelf ontwerpt en produceert zijn we erg flexibel en kunnen we efficiënt inspelen op de omstandigheden van de insectenkwekerij.