Varkens

  • ITB levert voor de hele sector, van vermeerderings- tot vleesvarkensbedrijf
  • Optimaal stalklimaat verbeterd de resultaten in de stal

Klimaat in de varkenshouderij

In varkenshouderijen biedt een optimaal, constant en uniform klimaat grote voordelen voor de resultaten in de stal. In de varkenshouderij worden de klimaat- en energiebesparende systemen van ITB worden al meer dan 30 jaar toegepast.

Een constante temperatuur en minimale tocht van de lucht leiden tot meer rust bij de zeugen, biggen of beren. Een gelijke temperatuurverdeling over de stal maakt dat de dieren zich beter over de gehele stal verspreiden. Er zijn betere conversieresultaten qua groei, voer en drinkwater. Wanneer het stalklimaat goed gecontroleerd is, kan de ventilatiecapaciteit geoptimaliseerd worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat er in de winter niet ‘geknepen’ hoeft te worden in de ventilatie. Door meer te ventileren en een goed klimaat nemen de kans op ziektes, daarmee ook het gebruik van medicatie, en de uitvalcijfers in de stal af.  Het goede klimaat biedt ook een betere werkomgeving voor de varkenshouder zelf.

Ventilatie voor de varkenshouderij

Voor luchtinlaat en -afvoer heeft ITB ventilatiekokers ontwikkeld die volledig uit kunststof (PE) worden geproduceerd.

Deze op maat gemaakte ventilatiekokers zijn bestand tegen schadelijke stoffen in de lucht en zijn UV-bestendig, waardoor ze decennialang mee kunnen. Ook alle componenten als geautomatiseerde vlinderkleppen, lichtfilters of luchtverdeelsystemen worden door ITB op maat gemaakt. De ventilatiekokers worden geassembleerd geleverd en zijn eenvoudig te installeren. Tevens heeft ITB een breed aanbod van op maat gemaakte kunststof luchtinlaatventielen,

Voor gecentraliseerde luchtuitlaat via een luchtwasser levert ITB, in samenwerking met verschillende partijen, passende oplossingen. In combinatie met een geïntegreerde warmtewisselaar kan hierbij zelfs een systeem worden geleverd dat zichzelf terugverdient.

Energiebesparing voor de varkenshouderij

Voor energiebesparing levert ITB lucht/lucht warmtewisselaars en water/lucht conditioneringssystemen.

Warmtewisselaars zijn systemen waarmee inkomende lucht wordt opgewarmd door uitgaande lucht, zonder dat er luchtmenging plaatsvindt. ITB levert buizenwisselaars en lamellenwisselaars met verschillende capaciteiten. Door de hoge rendementen die deze warmtewisselaars behalen, wordt het energieverbruik tot 60% gereduceerd. De wamtewisselaars worden door ITB volledig uit kunststof (PP) en RVS geproduceerd, waardoor een lange levensduur gegarandeerd wordt. Meer informatie over onze warmtewisselaars vindt u op de productpagina.

Met het GETS systeem wordt aardwarmte gebruikt voor een geconditioneerde luchtinlaat. Water in een kunststof buizensysteem wordt in de winter opgepompt om inkomende lucht te verwarmen en in de zomer om deze lucht om te koelen.  Het systeem is eenvoudig te onderhouden en reduceert gedurende het hele jaar in het energieverbruik van de varkensstal. Meer informatie over het geothermische systeem vindt u op de productpagina.

Complete klimaatconcepten

Naast het ontwerp en de productie van bovenstaande systemen ondersteunt ITB ook in de ontwikkeling van compleet klimaatconcepten voor renovatie- of nieuwbouw projecten.

De benodigde capaciteiten en optimale plaatsingslocaties voor de verschillende onderdelen worden gecalculeerd naar de omstandigheden in de stal. Neem hiervoor contact op met onze verkoopafdeling.

ITB voor varkenshouderijen

ITB levert een breed aanbod aan producten voor ventilatie en klimaatbeheersing, die zijn terug te vinden in bijvoorbeeld kraamafdelingen, biggenopfok, dekstallen of dragende zeugenstallen. De juiste samenstelling van ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid creëren een goed klimaat in een varkenshouderij.  ITB werkt bij de ontwikkeling van producten samen met adviseurs, installateurs en natuurlijk de varkenshouder.